Soorten PH

Bloedvatvernauwing of verstopping van de bloedvaten in de longen veroorzaken PH.

Deze kunnen ontstaan:

  • doordat het bloed niet voldoende zuurstof opneemt in de longen
  • door verstoppingen of vernauwingen in de longslagader
  • er is onvoldoende toevoer van bloed van het hart naar de longen

Doordat het hart harder moet werken ontstaat een vergroting van de rechter hartkamer.

 

Welke soort iemand heeft is afhankelijk van de oorzaak. Elke soort vereist een andere behandeling.

Er zijn vijf soorten PH bekend:

  1. Pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Hierbij zijn de kleine longslagaders vernauwd. Oorzaken: HIV, aangeboren hartziekten, drugs, vermageringspillen of afslankthee en verstoring van het eigen afweersysteem (auto-immuunziekten). Hierdoor  ontstaat een verharding van het bindweefsel in de huid en/of andere organen. Als de oorzaak onduidelijk is, spreekt men van idiopatische pulmonale hyptertensie. Idiopatisch betekent onbekend.
  2. Pulmonale hypertensie door hartfalen. De linker hartkamer pompt het bloed niet goed door.
  3. Pulmonale hypertensie bij longlijden en/of hypoxemie (te weinig zuurstof in het bloed).
  4. Chronische trombo embolische pulmonale hypertensie (CTEPH). Jaarlijks krijgen zo'n 10.000 mensen in Nederland longembolieën. Oorzaken: te weinig zuurstof als gevolg van roken (COPD) of door longembolie. Longemboliën is een levensbedreigende aandoeling die met bloedverdunners behandeld wordt. Bij 1 tot 4% ontwikkelt zich CTEPH en wordt de ziekte chronisch.  De stolses lossen niet op en er ontstaat een te hoge bloeddruk in de bloedvaten in de longen. Dit is een vernauwing van de longvaten. Oorzaken: te weinig zuurstof als gevolg van roken (COPD) of door longembolie. Hierbij raken stolsels los en lopen via de bloedbaan vast in de longslagaders. Dit komt jaarlijks bij 10.000 mensen voor, maar bij slechts 1 tot 4% ontwikkelt zich CTEPH.
  5. Pulmonale hypertensie kan ook ontstaan door andere aandoeningen zoals sarcoidoselongfibrose en vasculitis. Dit laatste is een verzamelnaam voor ziektes waarbij de wanden van de bloedvaten ontstoken zijn. Dit heeft vaak te maken met een defect aan het afweer systeem.

Meer over Soorten PH

Steun ons!
Home | Colofon en privacy | Contact | Bovenkant pagina | Sitemap