Prostaglandines

Flolan®, Remodulin® en Ventavis®)

 

Bij PH-patiënten is de natuurlijke vorming van prostaglandine afgenomen, met als gevolg de afwijkende groei van de bloedvaten in de longen. Toediening van prostaglandine als medicijn blijkt zeer effectief te zijn. Nadeel van de prostaglandines is dat als het op lichaamstemperatuur wordt toegediend, het snel zijn werkzaamheid verliest. Het is daarom nog niet gelukt om het in tabletvorm te ontwikkelen. De huidige prostaglandinebehandeling bestaat uit drie vormen:

  1. Flolan®. Dit middel wordt direct in een bloedvat dichtbij de longen ingebracht. Meestal wordt een Port-à-Cath (PAC) gebruikt. Dit is een toedieningssysteem met een reservoir en een katheter (hol buisje) dat orden onder de huid wordt aangebracht, zodanig dat het uiteinde van de katheter in de bovenste holle ader, in de buurt van de rechter hartboezem ligt. Op het reservoir zit een siliconenmembraan dat met een holle naald (door de huid heen) aangeprikt kan worden. Deze naald wordt met een medicijnpomp verbonden die continu Flolan® toedient. Patiënten krijgen uitgebreid instructie hoe hiermee om te gaan. Dagelijkse zaken zoals bijvoorbeeld douchen, zijn in het begin wat belemmerend, maar volgens de gebruikers blijkt dit allemaal overwonnen te kunnen worden. De behandelend arts en verpleegkundigen geven meer informatie over de diverse types pompen en praktische aspecten. 
     
  2. Remodulin®  is een stabiele stof die onderhuids wordt aangebracht. Hoewel de werkzame stof hetzelfde is als die in flolan®, is het verschil dat deze stof niet zo snel door het lichaam afgebroken wordt. Het middel hoeft daarom niet via een PAC toegediend te worden maar via een continu infuus onder de huid (subcutaan). Uit onderzoek is gebleken dat dit een effectieve behandeling is. Enige nadeel is de pijn rond de infusieplaats bij sommige patiënten. Deze verdwijnt echter na verloop van tijd. Onderzoek naar een inhalatie- en tabletvormen van remodulin® wordt momenteel gedaan.
     
  3. Ventavis® is een prostaglandine die wordt toegediend via inademing door middel van een speciaal vernevelapparaat. Hierdoor komt het medicijn diep in de longen terecht.  Gemiddeld gebruiken patiënten zes inhalatiesessies verspreid over de dag, dus niet 's nachts. Patiënten krijgen trainingen in het effectief inhaleren.

 

Steun ons!
Home | Colofon en privacy | Contact | Bovenkant pagina | Sitemap