Endothelineantagonisten

Bosentan (Tracleer®) en ambrisentan (Volibris®

 

Bosentan en ambrisentan blokkeren de zogenaamde endothelinereceptor. Een receptor is een molecuul in de membraan van cellen dat reageert op een specifieke signaalstof van buiten de cel. De endothelinereceptor is betrokken bij de groei van cellen in de vaatwand.

Blokkering van deze receptor is dus zinvol om verdikking van de vaatwand tegen te gaan. Er zijn twee soorten endothelinereceptoren: type A en B. Het verschil tussen de drie middelen is de mate van selectiviteit voor de type A- en B-receptor en de bijwerkingen. De belangrijkste bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, een enigszins rood gezicht en vocht vasthouden in de benen. In zeldzame gevallen kan bloedarmoede optreden.

Bosental versterkt ook de antistollingsmiddelen (zie boven). Daarom is het belangrijk om de instelling van de antistolling na start van deze medicatie tijdelijk scherp te controleren. Daarnaast kan het wisselwerken met andere medicijnen die ook in de lever afgebroken worden, zoals antischimmelmiddelen, sommige antibiotica en anti-epileptische medicatie.

Een bijwerking die meestal niet door de patiënt opgemerkt wordt is een afwijkende leverfunctie. Dit effect kan goed gemeten worden door controle van het bloed. Wanneer de leverfuncties verslechteren, moet de dosering worden gehalveerd of gestopt worden met dit middel om schade aan de lever te voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat deze middelen de effectiviteit van de anticonceptiepil verminderen. Voor patiënten die een van deze middelen is de anticonceptiepil geen veilige vorm van anticonceptie.

Steun ons!
Home | Colofon en privacy | Contact | Bovenkant pagina | Sitemap