Bloedverdunners (antistollingsmiddelen)

Stolling van het bloed
Bloedplaatjes en eiwitten zorgen voor het stollen van het bloed bij een wond. De stollingseiwitten, ook wel stollingsfactoren genoemd, worden vooral door de lever gemaakt. Hiervoor heeft de lever vitamine K nodig.

Soms ontstaat spontaan een stolling (=trombose) in de bloedvaten, zonder dat er een wond is. Zoals bijvoorbeeld bij een trombosebeen.  Ook kunnen ongewenste bloedstolsels in de longslagader ontstaan.
Deze spontane vorming van stolsels kan erg gevaarlijk zijn omdat de bloedvaatjes hierdoor vernauwd of verstopt kunnen raken. Om dit stollingsproces af te remmen kan een arts bloedverdunners voorschrijven.
De mate waarin mensen bloedverdunners moeten gebruiken is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de activiteit van de lever en/of het gebruik van andere medicijnen. 

 

Werking bloedverdunners
Bloedverdunners 'negeren' de stollingsfactoren (en de werking van vitamine K) en zorgen dat het bloed minder snel stolt.  Het is belangrijk om regelmatig via de trombosedienst de stollingsfactor in de bloedbaan te meten en te controleren of het bloed niet te dun is, want dat is gevaarlijk en verhoogt de kans op bloedingen. In zo'n geval wordt soms extra vitamine K voorgeschreven.
Aspirine-achtige stoffen (Ascal, acetylsalicylzuur etc) werken ook als bloedverdunners. Deze middelen zorgen ervoor dat de bloedplaatjes niet “kleverig” worden waardoor er minder snel een stolsel wordt gevormd. Bij het gebruik van deze stoffen is geen bloedcontrole nodig door de trombosedienst.

Risico's bloedverdunners
In de meeste gevallen kunnen onschuldige (maar hinderlijke) bloedingen ontstaan, zoals blauwe plekken op de huid. Maar na een harde val kunnen grotere inwendige bloedingen ontstaan in de buik of het hoofd. Dat kan erg gevaarlijk zijn.  Ook kan -bij mensen die gevoelig zijn voor zweren aan de maag of dunne darm een maag- of darmbloeding ontstaan. Het is daarom van belang om regelmatig door de trombosedienst het bloed te laten controleren.

Wanneer geen bloedverdunners
Bij mensen die behalve PH ook een leverziekte hebben bestaat het gevaar op ernstige bloedingen als het bloed verdund wordt.  In dat geval zal een arts besluiten om geen bloedverdunners voor te schrijven. 


Waar kan ik aanvullende informatie vinden?
Op de website van de Nederlandse Trombose Diensten vindt u meer informatie.

Steun ons!
Home | Colofon en privacy | Contact | Bovenkant pagina | Sitemap