Over PH

Pulmonale Hypertensie (PH) is een zeldzame, niet te genezen ziekte waarbij de bloeddruk in de longslagader te hoog is. Diagnose is lastig, omdat men bij de verschijnselen als vermoeidheid en kortademigheid vaak denkt aan andere long- en hartziekten. Goed luisteren naar je lichaam en op tijd naar een dokter gaan is van levensbelang! Er zijn verschillende soorten PH, afhankelijk van de oorzaak.

 

Pulmonale hypertensie is niet te genezen, maar er zijn er wel medicijnen die de kwaliteit van leven kunnen verhogen.  Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter de behandeling en vooruitzichten.

 

PH kan iedereen overkomen: jong, oud, man of vrouw. Bij vrouwen komt het echter vaker voor, soms na een bevalling. Andere oorzaken zijn: een aangeboren hartafwjking, bindweefselziekte, trombose (bloedklonteringen), longembolieën, HIV of bepaalde medicijnen (zoals dieetpillen). Ook kan een erfelijke aanleg PH veroorzaken.

Het aantal in Nederland geregistreerde PH-patiënten is ca. 500 (Bron: Longalliantie Nederland 'Feiten en cijfers longziekten, 2013).

 

Animaties en folder

Bekijk hier de animatie over Pulmonale Hypertensie van het VUmc.

Speciaal voor het ziekenhuis werd een filmpje gemaakt waarbij een arts een toelichting kan geven. Klik hier om het filmpje te downloaden(13 MB).  De bijbehorende folder maakt de informatie compleet. 

Steun ons!
Home | Colofon en privacy | Contact | Bovenkant pagina | Sitemap