Mantelzorg in het kort

Als mantelzorger zorg je vrijwillig voor een zieke naaste. Dit kan een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, (schoon)ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis zijn. Vaak gebeurt deze zorg vanzelf en uit liefde en heb je eigenlijk niet door dat je mantelzorger bent. Het verschil met een vrijwilliger is de persoonlijke band met degene voor wie je zorgt. Daarnaast werken vrijwilligers vaak via een organisatie.

Voor een naaste zorgen is vaak geen keuze

Het leven zit vol verrassingen. Vaak zijn ze leuk, maar soms ook iets minder. Bijvoorbeeld als je naaste plotseling ziek wordt. Mantelzorg is dan ook niet iets waar je voor kiest: het overkomt je. Het is belangrijk om te weten dat mantelzorg nooit verplicht is. Toch verwacht de gemeente dat je normale zorg geeft. En je kunt hier niet zomaar mee stoppen. De ander rekent namelijk op je. Daardoor voelt mantelzorg soms wel verplicht.

Verschillende soorten mantelzorg

Zorgen voor een naaste kan op veel verschillende manieren. Dit kan huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding of emotionele steun zijn. De zorg of hulp die je geeft is anders of meer dan mensen in een normale situatie aan elkaar geven. Het voelt soms ook als vanzelfsprekend. Soms is dit best zwaar!

Financiële hulp bij mantelzorg

Mantelzorg kan ook best duur zijn. Bijvoorbeeld omdat degene voor wie je zorgt extra hulpmiddelen nodig heeft. Of omdat je minder inkomsten hebt omdat je door het verlenen van de zorg minder kunt werken. Er bestaan verschillende potjes om (een deel van) de kosten te betalen. Zo kun je als mantelzorger onder bepaalde voorwaarden mantelzorgvergoeding krijgen. En ondersteunt de Wet maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) mensen bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Via de Wmo kan degene voor wie je zorgt onder andere huishoudelijke hulp, persoonlijke begeleiding of dagbesteding krijgen.

Mantelzorgondersteuning

Gelukkig bestaat er ook hulp voor mantelzorgers. Zeker wanneer je in je eentje voor je naaste zorgt is dat erg prettig. Soms heb je even een adempauze nodig om het allemaal vol te kunnen houden. Daar zijn verschillende oplossingen voor. Dit heet ook wel respijtzorg. Respijtzorg geeft je de mogelijkheid om de zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. Zo kun je zonder zorgen naar een afspraak of een nacht doorslapen. Met de hulp van respijtzorg voorkom je dat je overbelast raakt.

Tips voor mantelzorgers

Mantelzorg heeft een grote invloed op je leven. Dat geldt natuurlijk voor thuis, maar ook voor op je werk. Het kan daarom belangrijk zijn om je collega´s te vertellen wat er in je leven speelt en wat het met je doet. Zij kunnen dan rekening houden met jouw situatie. Daarnaast is het belangrijk om je grenzen te bewaken. Je hebt het namelijk al druk genoeg. Voor onnodige of vervelende taken is nu even geen ruimte en dat is niet erg. Zorg er daarom voor dat je de weinige vrije tijd die je hebt gebruikt om te ontspannen.

Meer informatie nodig?

  • Kijk voor aanvullende informatie op de website PGGM & Co en mantelzorg.nl
  • Voor een gratis tipgids voor mantelzorg klik op ANBO
  • Voor informatie van de overheid over mantelzorg klik hier
Back To Top