Behandeling van PH met medicijnen

De behandeling vindt plaats in een PH-kenniscentrum volgens internationaal geldende richtlijnen.

PH is niet te genezen en de behandeling heeft hoofdzakelijk als doel de werking van de bloedvaten en het hart te verbeteren, symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verhogen.                                                      

Onderstaande medicatie wordt alleen gegeven bij Pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Hierbij zijn de kleine longslagaders vernauwd.  

 

Medicatie

Tabletten (orale medicatie):

Calciumantagonisten (CCB)

- Nifedipine (Adalat®)

- Tildiazem

Bij een kleine groep van de PH-patiënten (5-10 %) blijkt de hoge bloeddruk in de long niet alleen door verdikking van de bloedvatwand veroorzaakt te worden maar ook door vaatvernauwing. Calciumantagonisten zijn medicijnen die deze vaatvernauwing bij een kleine groep patiënten kunnen afremmen. 

 

Endotheline-antagonisten (ERA’s)

- Bosentan (Tracleer®)

- Ambrisentan (Volibris®)

- Macitentan (Opsumit®)

Deze (orale )geneesmiddelen blokkeren het hormoon dat zorgt voor een vaatvernauwing waardoor vaatverwijding optreedt. Deze medicijnen hebben ook eigenschappen die celwoekering, ontstekingen en het ontstaan van stolsels tegengaan.

                                                                                                                      

Fosfodiësteraseremmers (PDE-5)

- Sildenafil (Revatio®) 

- Tadalafil (Adcirca®)

PDE-5 is een enzym dat een rol speelt bij de verwijding en vernauwing van het bloedvat. Remming van dit enzym zorgt voor bloedvatverwijding. Deze medicijnen hebben ook eigenschappen die celwoekering, ontstekingen en het ontstaan van stolsels tegengaan.

        

Solube Guanylate Cyclate (sGC) stimulator

- Riociguat (Adempas®)

Riociguat is een nieuw medicijn dat de longslagaders wijder maakt, zodat het hart gemakkelijker bloed door de longen kan pompen. Het speelt een belangrijke rol bij regelen van processen die onder mer fibrose en ontsteking in bloedvaten beïnvloeden.   Het mag niet in combinatie met PDE-5 middelen worden gebruikt. 

 

Prostacycline receptor agonist 

- Selexipag (Uptravi®)

Het is een selectieve prostacycline receptor agonist die verschilt van prostacycline en prostacycline analoga.
Selexipag heeft een vaatverwijdend effect en remt tevens de bloedstolling. Op lange termijn neemt ook de fibrosering van de vaatwand af.
Deze drie werkingen zorgen voor verlaging van de bloeddruk in de longvaten.

 

Intraveneus, subcutaan en inhalatie therapie

Intraveneus: het toedienen van medicijnen via de ader

Subcutaan: het onderhuids toedienen van medicijnen  

Inhalatie: het toedienen van medicijnen door het inhalleren via de neus of de mond 

 

Prostacyclines

Epoprostenol (Flolan®/Veletri®, intraveneus)

         Treprostinil (Remodulin®, subcutaan of intraveneus)

         Iloprost (Ventavis®, inhalatie)

Prostacycline is een lichaamseigen stof dat aangemaakt wordt in de wand van het bloedvat. Het heeft een krachtig vaatverwijdend effect en remt tevens de boedstolling. Op de lange termijn (na 3-4 maand) neemt ook de fibrosering van de vaatwand af.

Deze drie werkingen zorgen voor verlaging van de bloeddruk in de longvaten.

 

Epoprostenol

Epoprostenol wordt continue intraveneus toegediend een onderhuidse infuuspomp zoals bijvoorbeeld een Port-A-Cath® (PAC), Hickman® of Broviac® catheter.

De patiënt wordt in een PH-kenniscentrum opgestart met Epoprostenol en gaat met een draagbare infuuspomp waaraan een medicatie cassette zit bevestigd naar huis.

De medicatiecassettes worden thuis dagelijks verwisseld. Zonder overleg met de behandelende PH-specialist mag deze medicatie niet zomaar gestopt worden.  

 

Treprostinil

Treprostinil (Remodulin®) wordt continu zowel intraveneus als subcutaan toegediend. De patiënt wordt in een PH-kenniscentrum opgestart met Trepostinil en gaat met een draagbare infuuspomp naar huis. De medicatiespuiten moeten thuis worden vervangen. Zonder overleg met de behandelende PH-specialist mag deze medicatie niet zomaar gestopt worden.  

 

Iloprost

Iloprost (Ventavis®) kan met behulp van een vernevelapparaat (I-Neb) worden geïnhaleerd. De patiënt wordt in een Ph-kenniscentrum opgestart met Iloprost en gaat met een handzaam en klein vernevelapparaat naar huis. De werkingsduur van Iloprost is 1-2 uur. Daarom moet zo'n 6 tot 9 keer per dag verneveld worden, dit verschilt per patient en is afhankelijk van de individuele behoefte en verdraagzaamheid.  Zonder overleg met de behandelende PH-specialist mag deze medicatie niet zomaar gestopt worden. 

Steun ons!
Home | Colofon en privacy | Contact | Bovenkant pagina | Sitemap